Direksiyon başında uykuya dalmayı önlemek için 20 ipucu

Trafik Genel Müdürlüğü (DGT) İkinci bölümü 14 Temmuz Cuma günü saat 15.00’te başlayacak olan yaz operasyonları sırasında İspanya yollarında milyonlarca yolculuk öngörülüyor.

Araç kullanırken birkaç saniyeliğine de olsa uykuya dalmak, sürücüyü ve yolcularını ciddi tehlikeye sokabilir. Örneğin otoyolda 120 km/saat hızla gitmek ve iki saniyeliğine ertelemek, iki futbol sahası kadar mesafeyi kontrolsüz olarak kat etmek anlamına gelir.

Öyleyse, Uyku, direksiyon başına geçtiğimizde ana düşmanlarımızdan biridir. Ve www.cleverea.com tarafından yönetilen verilere göre, Uyuşukluk trafik kazalarının %20’sinden kaynaklanıyor İspanya’da üretilen. Her 10 sürücüden 7’si, yolculuk sırasında uykululuk sorunu yaşadığını ve neredeyse %60’ı araç kullanırken mikro uykular yaşadığını, bunun da güvenliklerini ciddi şekilde tehlikeye attığını itiraf ediyor.

Araç kullanırken uykulu hissetmek fiziksel yetenekleri azaltır. Uyuşukluğun etkisi altında yaşayabileceğimiz değişikliklerden bazıları şunlardır:

Daha uzun reaksiyon süresi: Eğer uykulu olursak tepki verme süremiz uzar. Öndeki aracın fren yaptığı ve tepki verme yeteneğinin olmadığı bu durumlarda arkadan ulaşmalar çok tipiktir ve bu durum bir çarpışmaya neden olabilir.

Konsantrasyon sağlamada zorluk: Otoyol gibi monoton bir yolda uykulu araç kullanmak odaklanmayı zorlaştırabilir.

Daha yavaş ve otomatik hareketler: Trafiğin yoğun olduğu yollarda uykululuk, hareketlerin ve tepkilerin yavaşlamasına neden olabilir. Ayrıca hata yapma olasılığı da artacaktır.

Daha kötü görme ve motor bozukluklar: Uyku, başta görme olmak üzere duyusal işlevleri değiştirerek odaklanmayı zorlaştırır ve bulanık görüşe ve bazen de göz yorgunluğuna neden olur. Ek olarak kaslar gevşeme eğilimi gösterir ve hareketler daha az hassas hale gelir.

Mikro rüyaların oluşumu: Genellikle altı saniye süren mikro rüyalar, kişinin haberi olmadan ortaya çıkar. Sürücü yolda olup biten her şeyin dışında kalır ve bu durum ciddi kazalara yol açabilir.

Nedenler

Uykulu hissetmemizin birçok nedeni vardır. Çok fazla yemek, bazı ilaçları almak veya yeterince uyumamak önceki gece tehlikeli bir duruma neden olabilir. Bu nedenle uzmanlar bize bundan kaçınmamız için bir dizi ipucu ve püf noktası veriyor:

1. Gün içinde daha iyi ve mola vermek

Gündüz araç kullanmak, gece araç kullanmaktan her zaman daha uygundur, çünkü gündüz uyku halinin ortaya çıkması daha uzun sürer. İster gündüz ister gece yolculuk yapın, yorgunluğu azaltmak için her iki saatte bir veya 200 kilometrede bir mola verilmesi tavsiye edilir.

2. En tehlikeli saatlerden kaçının

En tehlikeli saatler sabah 3 ile 5 arası, öğleden sonra 2 ile 4 arasıdır. Önceki gece iyice dinlenmiş olsanız bile, vücut bu saatlerde dinlenme halinde kalmaya daha alışkın olduğu için uyku genellikle bu saatlerde ortaya çıkar.

3. Gerekirse duraklatın

Uykunun ilk belirtilerini fark ettiğiniz anda durup kafanızı boşaltmanız tavsiye edilir. Gerekirse 20 dakikalık kısa bir şekerleme yapabilirsiniz. Bunu yapmak için rekreasyon alanı gibi güvenli bir alan bulmanız tavsiye edilir.

4. Kısa yolculuklarda dikkatli olun

Sürücüler, uzun yolculuklarda uykululuğun ortaya çıktığını düşünme eğilimindedir, ancak kısa yolculuklarda da, özellikle de sürüşün daha monoton olduğu otoyollarda yapılıyorsa, uykulu hissedebiliriz.

5. Önceki gece dinlenin

Yolculuğa çıkmadan önceki gece dinlenmek çok önemlidir. İdeal olanı en az yedi saat uyumaktır.

6. Aşırı gevşemeyin

Araç kullanırken aşırı rahat bir duruş sergilememelisiniz. Kas tonusunu korumak için sırtınızın düz olması ve her iki elinizin de direksiyon simidinde olması tavsiye edilir.

7. Araçta yeterli sıcaklık

Isıtma güvenliğin düşmanıdır. Çok sıcak bir araçta uykulu olmak daha kolaydır. Böyle bir durumda havanın sürücünün göğsüne veya ellerine ulaşması için klima açılabilir. Diğer bir seçenek de kabin sıcaklığının birkaç derece düşmesi için pencereleri birkaç saniye açmaktır.

8. Müzik türünü iyi seçin

Rahatlatıcı müzik seçmek uykulu hissetmeye başlamanın başlangıcıdır. Aynı şekilde, en sevdiğimiz şarkıları dinlemek de sürüş şeklimizdeki otomasyona katkıda bulunabilir.

9. Çok yemeyin

Büyük öğünler uykunuzu getirir. Yolculuğa çıktığınızda sindirimi ağırlaştıran yiyeceklerden uzak durmalısınız. Meyve ve sebzeleri veya hafif bir yemeği tercih etmek en iyisidir.

10. Yolculuk sırasında sıvı tüketin

Yeterli su içmek, susuz kalmamanın ve uyuşukluğa neden olabilecek kas yorgunluğunu önlemenin en iyi yoludur.

11. Uyarıcılara karşı dikkatli olun

Kahve veya alkolsüz içecekler gibi enerji veya kafeinli içeceklerin, toparlanma etkisi olabileceğinden dikkatli alınması gerekir.

12. Sürüş vardiyalarını belirleyin

Araç yolculuğu ehliyet sahibi bir kişi ile yapılıyorsa sürüş vardiyalarının oluşturulması oldukça etkilidir. Bu şekilde, her zaman mükemmel durumda kalabilmek için yola dikkat etme ve dinlenme dönemleri dönüşümlü olarak gerçekleştirilir.

13. Yaşlı insanlara dikkat

Yaşlı insanlar araba kullanırken daha fazla uyuşukluk yaşama eğilimindedir. Bu nedenle, aşırı önlemler almak ve en ufak bir uyku belirtisinde, kafanızı boşaltmak için aracı durdurmanın en iyisi olduğunu bilmek gerekir.

14. Yardımcı pilotla şarkı söyleyin ve sohbet edin

Eğer yalnız araba kullanıyorsanız yüksek sesle şarkı söylemek iyi bir çare olabilir. Yolculuk yardımcı pilotla yapılıyorsa, sürücüyle konuşması için onu uyarmanız tavsiye edilir.

15. Su veya mendille tazeleyin

Yüzünüzü suyla soğutmak veya ıslak mendil kullanmak yorgunluğu azaltmak için iyi bir yöntemdir ancak bunun yalnızca belirli bir ana yönelik bir çare olduğunu ve uyuşukluğu gidermeyeceğini unutmayın.

16. Sakız yemek veya çiğnemek

Şeker almak veya sakız çiğnemek uyanık kalmanıza yardımcı olur. Bu gibi durumlarda, kazaya yol açabilecek dikkat dağılmalarını önlemek için gözlerinizi hiçbir zaman yoldan ayırmamanız gerekir.

17. Uyuşukluğu tespit eden uygulamalar

Piyasada, olağan dışı herhangi bir harekette sürücüyü uyarmak amacıyla yüz ifadelerini veya göz hareketlerini tanıyan uygulamalar mevcut. Diğerleri ise kendilerini uyanık tutmak için sesli, ışıklı veya titreşimli uyarılar veriyor veya sürücüden zaman zaman rastgele bir kelime veya cümle söylemesini istiyor.

18. Araç teknolojisinden yararlanın

Bazı araçlarda, sürücüyü uykuya dalması durumunda uyarmak için standart olarak yüz tanıma teknolojisi zaten bulunuyor. Uygun durmaların yapılmadığı konusunda uyarıda bulunan otomobil markaları var ve sürücünün uykuya dalması durumunda aracın kontrolünü ele geçirmek için şerit asistanlarına güvenen diğerleri var.

19. Aracın içinde esneme hareketleri

Uykunuz geldiğinde, trafik ışıklarında durmayı veya trafik sıkışıklığı varsa başınızı soldan sağa, yukarı ve aşağı hareket ettirmek gibi kas tonusunu koruyan esneme egzersizleri yapmaktan yararlanabilirsiniz. Eller çapraz ve avuç içleri dışarı bakacak şekilde kol esnemeleri ve omuz rotasyonları da çok etkilidir.

Alakalı haberler

20. Araç dışında egzersiz yapın

Zihninizi boşaltmak için bir olasılık, aracı güvenli bir alana park etmek ve bunun dışında egzersiz yapmaktır. Yapılacak en iyi şey kısa bir yürüyüş yapmaktır, ancak bir bacağınızı tamponun üzerine koyup diğerini esnetmek, ellerinizi kaportaya dayayıp parmak ucunda durmak veya kollarınızı esnetmek gibi başka seçenekler de vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir